De belangrijkste oorzaken van incontinentie

Last van urineverlies? Incontinentie kan op verschillende manieren ontstaan. In totaal zijn er ongeveer 150 oorzaken te onderscheiden. We helpen je te begrijpen waarom jij er last van heeft. In deze blog lichten we de belangrijkste oorzaken van incontinentie toe.

Niet goed werkende spieren

 

Bekkenbodemspieren – die de plasbuis gesloten houden – verslappen met de jaren. De spieren kunnen dan niet meer alle urine vasthouden. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Bij vrouwen kan de kracht van de bekkenbodemspieren ook tijdens of na een zwangerschap verminderen. Of door de menopauze. De ontwikkeling van hormonen is van invloed op weefsel en spieren in het lichaam.

 

 

Incontinentie na blaasontsteking

 

Infecties aan de urinewegen leiden tot overgevoeligheid van de blaas. De blaas geeft dan onjuiste signalen af: wel of niet plassen. Als de infectie is behandeld of weggetrokken, vermindert de overgevoeligheid. En daarmee ook vaak de incontinentie.

 

 

Incontinentie bij mannen na prostaatoperatie

 

Een man kan last hebben van incontinentie na een operatie aan de prostaat. De sluitspier zorgt samen met de bekkenbodemspieren voor een goede afsluiting van de blaas. De arts verwijdert bij een prostaatoperatie een deel van deze sluitspier. De bekkenbodemspieren moeten dit opvangen. Dit heeft vaak tijd nodig.

 

 

Overige oorzaken incontinentie

 

Veel of juist te weinig drinken, te vaak plassen of bepaald medicijngebruik kunnen ook van invloed zijn. Of een afwijking in de stofwisseling, zoals suikerziekte. Urineverlies kan ook komen door overgewicht of te weinig beweging. Verschillende oorzaken kunnen tot verschillende soorten incontinentie leiden. Bespreek het met je huisarts en bescherm jezelf met de juiste producten tegen urineverlies.

 

Lees meer over de verschillende soorten incontinentie.

 

Vind het juiste incontinentiemateriaal

 

Incontinentiemateriaal biedt bescherming. Wat de oorzaak ook is. Er is altijd wel iets dat bij jouw noden past. Farmaline heeft inlegverbanden voor:

 

Lichte incontinentie (verlies van enkele druppels)
Matige incontinentie (verlies van enkele scheuten urine)
Zware incontinentie (verlies van grote scheuten urine)
Verlies van de gehele blaasinhoud