Cholestérol

Cholesterol: gevaarlijk of noodzakelijk?

Cholesterol? Dat is toch iets dat slecht is voor het hart? Welnu… niet helemaal! We vertellen je alles wat je moet weten over dit interessante stofje in ons lichaam..

Cholesterol is een vetstof die we allemaal nodig hebben. Het is een belangrijke bouwsteen voor lichaamscellen en helpt in de productie van hormonen, vitamine D en galzuren; alsook bij het verteren van voeding. Elk lichaam heeft dus cholesterol nodig. Zeker baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven hebben een grote behoefte aan deze vetstof. Het wordt pas gevaarlijk als er te veel geoxideerd cholesterol in de bloedbaan aanwezig is, omdat dit de bloedvaten kan vernauwen.


Goede en slechte cholesterol, hoe zat dat weer?

 

 

Vetten zijn niet oplosbaar is in water, en dus ook niet in bloed. Om cholesterol en triglyceriden toch via de bloedbaan te kunnen vervoeren, bindt het zich aan andere stoffen (eiwitten). Er ontstaan zo deeltjes die lipoproteïnen worden genoemd:

 

Het LDL (low density lipoproteïne) is het eiwit in ons bloed dat cholesterol van de lever naar de verschillende organen brengt. Als er veel LDL-eiwit aanwezig is, wordt er veel cholesterol naar de organen gevoerd, maar als die cholesterol oxideert, kan dit zich in de bloedvaten ophopen. LDL verwijst daarom in de volksmond naar slechte cholesterol.
Het HDL (high density lipoproteïne) verwijdert de vetstof uit de organen en brengt het terug naar de lever. De cholesterol die vastzit aan het HDL-eiwit, wordt bestempeld als goed, omdat het HDL-eiwit de cholesterol uit de organen wegvoert.

Er is sprake van een te hoge cholesterol als je gehele volume cholesterol te hoog is en als de verhouding tussen goede en slechte cholesterol is verstoord. Vooral in combinatie met een hoge bloeddruk is een te hoge cholesterol een factor die het risico op hart- en vaatziekten zoals een longembolie vergroot.

 

Beter voorkomen dan genezen

 

The key: een gezonde levensstijl!

 

  • Eet minder verzadigde vetten

Om de cholesterolwaarden te verbeteren is het natuurlijk belangrijk minder vetten te eten. Verzadigde vetten vind je terug in het beleg op je boterham, koekjes, chips, zuivel, kant en klaar maaltijden en rood vlees. Eet wit vlees(kalfsvlees, kip, kalkoen) ipv rood vlees. Kies voor zuivelproducten die minder vet bevat zoals biologische yoghurt, karnemelk en jonge kaas. Heb je zin in een snack? Neem dan ongezouten nootjes ipv koekjes.

 

  • Schrap transvetten uit je dieet

Doordat de transvetten niet goed door het lichaam kan worden opgenomen verstoren transvetten het hele lichaamsproces wat betreft de lipiden. Transvetten verminderen ook de opname van gezonde onverzadigde vetzuren. Het verlaagt je goede cholesterol en het verhoogt je slechte cholesterol.

 

  • Verhoog de inname van vitamines en essentiële vetzuren

 

Visolie

Visolie is een goed alternatief als aanvulling op je dagelijkse voeding. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze wel nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken en ze dus uit voeding moet halen.  De omega-3 vetzuren DHA en EPA in visolie dragen bij tot het behoud van normale triglyceride gehalten in het bloed.

Een van de meest efficiënte en eenvoudige methodes om meer omega 3-vetzuren binnen te krijgen, is door dagelijks visolie in te nemen. Let wel op als je capsules besluit te kopen: het is niet omdat een capsule 1000 mg weegt, dat ze ook 1000 mg omega-3-vetzuren bevat. De hoeveelheid DHA en EPA per capsule is dus van belang. De gezondheidsraad adviseert voor volwassenen een inname van 250 milligram EPA + DHA per dag.

 

Vitamine C

Voldoende vitamine C helpt je om je triglyceridewaarden naar beneden te brengen. Vitamine C vind je in groente en fruit; kies wel best voor fruitsoorten die niet veel fructose bevatten zoals bv. aardbeien, sinaasappel, perzik, citroen, peer, pruim, blauwe bessen, appel met schil, abrikoos met schil, frambozen,…

 

Vitamine E

Vitamine E is ook een heel belangrijke vitamine. Deze vitamine vind je vooral terug in verschillende groente, fruit, noten en plantaardige oliën. Een avocado bevat bijvoorbeeld veel vitamine E. Een scheutje zonnebloemolie over de salade voorziet je ook van een flinke dosis vitamine E.

 

In ons gamma hebben we ook een groot aanbod aan voedingssupplementen die bijdragen aan het behoud van een normale cholesterolspiegel. Deze voedingssupplementen bevatten Monacoline K van rode gist rijst wat bijdraagt tot het behoud van een optimaal cholesterolgehalte*. WHC Unocardio bevat Omega 3 en vitamine D, twee ingrediënten die ook een belangrijke rol spelen bij het behoud van een normale cholesterolspiegel.

*Monacoline K uit rijst gefermenteerd door rode gist draagt bij tot het behoud van een normale cholesterolspiegel bij een dagelijkse inname van 10 mg

Wist je dat er tegenwoordig praktische, snelle en gemakkelijke zelftests bestaan om een te hoog cholesterolgehalte op te sporen?