actinica

Bescherm jezelf tegen huidkanker en lichtallergie

Je hebt een gevoelige huid of een lichtallergie maar wil toch graag genieten van de zon, zonder het risico te lopen huidkanker te krijgen? Lees hier wat Actinica Lotion voor jou kan betekenen.

Het heerlijk zonnige weer lokt veel mensen naar buiten. Iedereen wil graag genieten van een terrasje, een barbecue of een namiddag aan het zwembad. De zon heeft echter niet enkel voordelen, ze kan ook gevaarlijk zijn voor je huid. Je loopt niet enkel het risico op zonnebrand, maar ook op huidkanker. Vooral mensen met een licht- en zonneallergie of met immunosuppressie zijn extra gebaat bij een degelijke bescherming.

 

Wie onbeschermd de zon in gaat, loopt het risico huidkanker te ontwikkelen. Voor we verder ingaan op de voordelen die Actinica Lotion kan bieden, geven we wat meer uitleg over de verschillende vormen van huidkanker.

 

Soorten huidkanker

 

Er bestaan meerdere soorten huidkanker. Een van de eerste tekenen van huidkanker is meestal een verandering op de huid die abnormaal, maar relatief onschadelijk is. Dit kan dan uitgroeien tot huidkanker. We zetten de 4 belangrijkste vormen even op een rijtje:

 

Actinische keratose (AK): AK is een voorstadium van huidkanker en komt vrij regelmatig voor, vooral op latere leeftijd. Vooral delen van de huid die veel aan UV-licht worden blootgesteld, zijn gevoelig voor AK.

 

Basaalcelcarcinoom (BCC): dit is de meest voorkomende kwaadaardige vorm van huidkanker. Ongeveer 80% van de huidkankerpatiënten heeft een BCC. De vorm komt voornamelijk voor in het gelaat. Omdat er geen uitzaaiingen kunnen ontstaan, is een BCC redelijk goed te behandelen.

 

Plaveiselcelcarcinoom (PCC): Deze vorm van kanker ontstaat in de bovenste laag van de opperhuid en kan uitzaaiingen geven in de lymfeklieren en in andere organen. Ongeveer 15% van de mensen met huidkanker heeft een PCC. Zonlicht is een belangrijke risicofactor voor deze vorm van huidkanker.

 

Melanoom: dit is de meest agressieve vorm van huidkanker en geef relatief snel uitzaaiingen. Ongeveer 5% van de huidkankerpatiënten heeft een melanoom. Om een melanoom van een normale moedervlek te onderscheiden, kan je letten op de volgende punten:

 • melanomen zijn niet symmetrisch en hebben een onregelmatige vorm
 • melanomen hebben een onregelmatige of grillige rand
 • melanomen hebben twee of meer verschillende kleuren
 • de omvang, kleur of dikte van een melanoom verandert

 

Actinica Lotion

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Actinica Lotion effectief is in het voorkomen van actinische keratose en het plaveiselcelcarcinoom. Dermatologen schrijven Actinica vaak voor bij het voorstadium van huidkanker, of na een behandeling van huidkanker, bij mensen met immunosuppressie of in geval van zon- en lichtallergie (lichtdermatose).

 

 • Lichtdermatose

Chronische polymorfe lichtdermatose (CPLD) wordt ook wel polymorfe lichteruptie of lichtallergie genoemd. Bij lichtallergie reageert de huid overgevoelig op een normale blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen, zoals de zonnebank. Je krijgt bultjes, blaasjes, huidschilfers, roodheid en/of zwelling op de huid die aan het licht werd blootgesteld. De huiduitslag kan er jeuken en ontstaat meestal pas een half uur tot enkele uren nadat je in de zon bent geweest.

 

 • Immunosuppressie

Immunosuppressie is het onderdrukken van immunologische verschijnselen om ongewenste reacties te voorkomen. Mensen met een orgaantransplantatie moeten immunosuppressieve medicatie nemen om te voorkomen dat hun lichaam het getransplanteerde orgaan afstoot. Dit heeft echter als gevolg dat het immuunsysteem verzwakt, waardoor deze mensen meer kans hebben op infecties en bepaalde vormen van kanker (waaronder huidkanker).

 

Mensen met lichtdermatose of immunosuppressie willen ook kunnen genieten van de zonnige lente- en zomermaanden. Het is echter erg belangrijk de huid dan extra goed te beschermen tegen de schadelijke stralingen, om het risico op de ontwikkeling van niet-melanome huidkanker te voorkomen. Actinica Lotion kan hierbij helpen!

 

Actinica Lotion is een medisch hulpmiddel voor de preventie van bepaalde vormen van niet-melanome huidkanker. Actinica beschermt tegen UVA- en UVB-stralen, is waterbestendig en bevat een breed spectrum fotostabiele filters. Actinica Lotion heeft bovendien hydraterende eigenschappen en verzorgt de huid. De lotion wordt goed verdragen, zelfs door de meest gevoelige huidtypes, omdat ze geen geurstoffen en conventionele PEG emulgatoren bevat.

 

Gebruik: wanneer en hoeveel?

 

Je kan Actinica Lotion het hele jaar door preventief aanbrengen op de lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon. De lotion biedt een zeer hoge bescherming voor de huid die eerder beschadigd werd door UV-straling. Als Actinica Lotion correct wordt gebruikt, zal het helpen huidkanker te voorkomen.

 

Gebruik zeker voldoende Actinica Lotion en houd daarbij de volgende richtlijnen in acht:

 

 • gezicht: minimaal 2 pompjes
 • kaal hoofd: minimaal 1 pompje
 • nek: minimaal 1 pompje
 • decolleté: minimaal 1 pompje
 • onderarm: minimaal 2 pompjes
 • bovenkant hand: minimaal 1 pompje

 

Wil je ook make-up gebruiken? Breng dan Actinica Lotion onder de make-up aan. Wacht lang genoeg na het aanbrengen van de lotion, zodat deze volledig ingetrokken is.