10 redenen om meer water te drinken

Het drinken van water biedt alleen maar voordelen. Het is niet alleen dorstlessend, maar zorgt er ook voor dat de organen optimaal kunnen functioneren. Lees verder en ontdek wat water je te bieden heeft.

Ons lichaam bevat ongeveer 60% water. Dat betekent concreet dat wanneer we uitgedroogd zijn, ons lichaam veel minder goed presteert dan het zou kunnen. Zo goed als al onze lichaamsprocessen ondervinden last wanneer we kampen met een watertekort. Waarom nu net meer water drinken?

 

  1. Zonder water te drinken stopt ons lichaam volledig met functioneren. We kunnen langer overleven zonder voedsel dan water, wat onze prioriteit al vastlegt voor ons.
  2. Heel regelmatig is een hoofdpijn niet het gevolg van stress of weinig slaap, maar eerder uitdroging. Voldoende water drinken kan deze hoofdpijnen voorkomen maar ook verlichten als je er al last van ondervindt. De volgende keer dat je hoofdpijn voelt opkomen, drink eens water!
  3. Pijn in de gewrichten kan grotendeels voorkomen worden door voldoende water te drinken. Het kraakbeen wordt doorgaans soepel en zacht gehouden door water, zodra er een tekort is, steekt de pijn weer op. Glucosamine werkt zelfs volgens dit principe en helpt het kraakbeen om beter water te absorberen.
  4. Wanneer we honger hebben is het soms ons lichaam dat een dorstsignaal geeft. Zodra we dit negeren gaan alle alarmbellen af in ons lichaam en denken we honger te hebben. Drink zeker eens een glas water en kijk of de “honger” overgaat. Voor zij die wat gewicht willen verliezen is de bonus dat water drinken de honger deels onderdrukt.
  5. Onderzoek heeft al uitgewezen dat mensen die uitgedroogd zijn, veel meer prikkelbaar zijn dan anderen en ook moeilijk kunnen concentreren. Help jezelf om je focus terug te vinden en drink meer water.
  6. Onze spieren bevatten tot 75% water, dus voldoende hydratatie zorgt dus voor goede prestaties. Bij een gebrek voelen we ons slapjes, suf, verdwaasd en zelfs duizelig.
  7. Onze huid is het grootste orgaan in ons lichaam. Bij regelmatig en voldoende waterconsumptie gaat onze huid stralen. De textuur en kleur verbeteren drastisch en ons lichaam kan weer vlotjes nieuwe huidcellen aanmaken. Ook onze lichaamstemperatuur wordt eenvoudig onder controle gehouden door het zweten, iets waarvoor we water nodig hebben.
  8. Water is essentieel om de voedingsstoffen uit onze voeding in ons lichaam te verdelen. Het is dan ook het grote transportsysteem en met onvoldoende vocht krijgen onze organen en hersenen niet voldoende van wat ze zo nodig hebben.
  9. Ons lichaam wordt constant gezuiverd door de lever en nieren, een proces dat toch wat water onttrekt en niet optimaal functioneert zonder die constante toevoer. Wanneer je spijsvertering ontregeld raakt, je geconstipeerd bent of merkt dat je urine zeer donker gekleurd is, is het hoog tijd om meer water te drinken.