bewegen bouger

Sporten na je 50ste: een goed idee!

Regelmatig bewegen is gezond en extra belangrijk op latere leeftijd. Ontdek hier hoe je eenvoudig meer kan bewegen en waarom dit zo goed is voor je lichaam.

De afname van spiermassa begint al op 30-jarige leeftijd. We spreken dan van een afname van ongeveer 1% van je spiermassa per jaar. Vanaf 70 jaar is dat 3,5%. Dat betekent concreet dat een 80-jarige daardoor nog maar de helft van zijn oorspronkelijke spiermassa over heeft. Wie veel spiermassa verliest, heeft ook minder spierkracht en heeft het moeilijker om te bewegen.

 

Het goede nieuws van dit verhaal is dat er ook een vrij eenvoudige remedie bestaat: meer bewegen! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat regelmatig bewegen die afname van spiermassa kan tegengaan. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) zouden vijftigplussers minimaal 30 minuutjes per dag moeten bewegen, en dat met een matige intensiteit. Maar wat betekent dat precies en hoe begin je eraan?

 

Gewoon doen!

 

Je kan het op twee manieren aanpakken. Enerzijds kan je ervoor kiezen om echt te gaan sporten, anderzijds kan je je dagelijkse activiteiten of levensstijl zo aanpassen, dat je elke dag wat meer aan lichaamsbeweging doet. Je kan er ook voor kiezen om beide te doen, maar pas op voor overbelasting! We helpen je op weg met de volgende tips om dagelijks wat meer te bewegen, zonder dat je naar het fitnesscentrum of de sportclub moet:

 

 

 • Leg voor jezelf een stappendoel vast en probeer dat elke dag te halen. Dat kan met behulp van een stappenteller of een applicatie op je smartphone.
 • Probeer elke dag een klusje in of rond het huis te doen dat beweging vraagt, zoals de auto wassen of onkruid uittrekken.
 • Een nieuwe hobby kan ervoor zorgen dat je meer beweegt. Op die manier heb je niet het gevoel dat je sport in de klassieke zin van het woord. Toch ben je in beweging als je een groentetuin onderhoudt, schildert of aan fotografie doet.
 • Vrijwilligerswerk! Als je zin hebt om de handen uit de mouwen te steken, kan je bijvoorbeeld asielhonden gaan uitlaten. Jullie zullen allebei baat hebben van zo’n wandeling!
 • Voor de grootouders: spelen met de kleinkinderen. Neem ze mee naar de speeltuin en speel in de mate van het mogelijke actief met ze mee.
 • Achter de computer kan je ook bewegen met toestellen zoals een voetwip of een bureaufiets, die de doorbloeding van je ledematen bevorderen.

 

 

 

Vijf voordelen van regelmatig bewegen op latere leeftijd

 

 

 1. Je blijft langer zelfstandig. Je onderhoudt je spieren en conditie, en je lichaam blijft soepel. Daardoor is de kans groter dat je op oudere leeftijd minder snel hulp nodig hebt.
 2. Lichaamsbeweging stimuleert het geheugen. Zelfs een korte fysieke activiteit kan de communicatie tussen verschillende delen van de hersenen verbeteren. Daarbij gaat het over de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het vormen en opslaan van herinneringen.
 3. Beweging bevordert de spijsvertering en stimuleert de eetlust. Daardoor kan je lichaam alle nodige mineralen, eiwitten en vitaminen beter opnemen.
 4. Een van de beste middelen tegen allerlei ziekten is bewegen! Om bijvoorbeeld overgewicht of suikerziekte te bestrijden, is een goed trainingsprogramma een belangrijk hulpmiddel. Maar ook bij een hoge bloeddruk, botontkalking en hartziekten kan regelmatig bewegen een positief effect op je gezondheid hebben.
 5. De gezondheidseffecten van sporten op latere leeftijd zijn tot slot snel merkbaar. Het duurt maar zo’n 3 tot 6 weken voor er voelbare verbetering optreedt.

 

 


Starterstips voor senioren

 

Als eerste is het belangrijk om een sport of activiteit te kiezen die je graag doet. Iets volhouden waar je tegenop kijkt, is veel moeilijker. Het uiteindelijke doel is immers gezonder leven. Probeer verschillende dingen uit of ga mee met vrienden of familie. Zo ontdek je wat je graag doet en waar je goed in bent.

 

Zoek het niet te ver, want alle kleine beetjes helpen. Je dagelijkse bezigheden bieden je verschillende mogelijkheden om meer te bewegen. Neem vaker de fiets of ga te voet naar de winkel. Als je geen problemen hebt met traplopen, kan je de lift altijd overslaan. Speel met je (klein)kinderen of dans met je vrouw. Je zal het verschil snel merken!

 

Tot slot kan het helpen om een supplement op basis van co-enzym Q10 in te nemen. Ubiquinol, de actieve vorm van Q10, is essentieel voor de energieproductie in onze (spier)cellen. Bij het ouder worden neemt het vermogen om ubiquinol te produceren echter af. Sporten of cholesterolverlagende medicatie zorgen er op hun beurt voor dat je meer ubiquinol verbruikt. Hierdoor kunnen er tekorten ontstaan en supplementen met Q10 kunnen je daarbij helpen. Ze zorgen voor meer energie, voorkomen kwetsuren en bevorderen spierherstel.

 

De grootste drempel die je moet overwinnen, is je eerste les of sessie. Alle begin is moeilijk, maar denk aan alle voordelen die sporten je zal opleveren. ‘Gewoon doen’ is met andere woorden de boodschap!