pileje microbiotica

Probiotica voor een gezonde darmflora

Ondervind je vaak problemen met je spijsvertering of je darmen? Ontdek de kleine maar fabelachtige wereld van de microbiota en lees hoe je je darmflora gezond kan houden!

Je darmflora is niet meteen iets waar je dagelijks mee bezig bent. Vaak denk je er pas aan als je last hebt van een of ander kwaaltje, zoals constipatie, diarree of een opgeblazen gevoel. Een gezonde darmflora is dan ook geen evidentie: de kleine wereld van goede en slechte bacteriën in je darmen is behoorlijk ingewikkeld. We zetten het een en het ander voor je op een rijtje en vertellen je hoe je dankzij Lactibiane je darmflora of microbiota in goede gezondheid kan houden.

 

Microbiota?

De microbiota of darmflora ontstaat bij de geboorte, in de paar seconden waarin je de buitenlucht ontdekt. Tijdens de eerste levensjaren wordt hij verder aangevuld en in de loop van de jaren vernieuwd. Je microbiota of darmflora is uniek: hij lijkt zelfs niet op die van je eigen moeder.

 

In feite is je microbiota een verzameling van bacteriën die in je darmkanaal wonen, en ook in de mond en de vagina voorkomen. Ze vormen een formidabele defensiemacht in je lichaam. Er bestaan zo’n 500 verschillende soorten en in totaal zijn ze met enkele honderden miljarden. Er bestaat dus een verschil tussen slechte bacteriën die ons ziek maken, en goede bacteriën – de fameuze probiotica van onze darmflora – die gelukkig in veel grotere aantallen aanwezig zijn.

 

Waarvoor dienen de goede bacteriën?

De goede bacteriën in je darmflora beschermen je tegen slechte bacteriën en spelen een cruciale rol in het darmkanaal

 

  • Ze maken de opname van goede voedingsstoffen tijdens de spijsvertering mogelijk, en bestrijden giftige stoffen uit de voedingsmiddelen die je consumeert;
  • Ze produceren daarbij vitamine B en K, die nodig zijn voor je lichaam;
  • Ze voorkomen ontstekingen in je darmen en verzetten zich tegen slechte bacteriën die hen ontregelen en zo onder meer diarree of constipatie kunnen veroorzaken;
  • Ze versterken je immuunsysteem, dat zich voornamelijk in je darmen bevindt.

 

Zolang de goede bacteriën talrijk en krachtig genoeg zijn, verloopt alles in je darmen perfect. Het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën kan echter verstoord worden, en dat kan tot problemen leiden.

 

Een onevenwicht kan worden veroorzaakt door een infectieziekte, een onevenwichtige voeding met veel toxines, langdurige vermoeidheid of stress, of de inname van antibiotica. Deze laatste doden zowel de goede als de slechte bacteriën en verzwakken zo de microbiota.

 

Probiotica als supplement

 

Als je last krijgt van kwalen zoals constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel, spijsverteringsstoornissen… heb je baat bij een probioticakuur. Zo breng je de microbiota weer in evenwicht en herstel je je afweersysteem.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert probiotica als volgt: “levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, positieve effecten op de gezondheid hebben die verder gaan dan de traditionele effecten van voeding”.

 

Probiotica moeten langdurig ingenomen worden om een optimaal effect te krijgen. Het is geen behandeling die de taak van een orgaan overneemt of je spijsverteringskanaal aantast. Probiotica geven je eigen microbiota enkel een klein zetje dat helpt om zo goed mogelijk te functioneren.

 

Er bestaan verschillende probiotica en ze werken elk slecht voor één specifiek probleem. Geef daarom de voorkeur aan gerichte probiotica die specifiek bedoeld zijn voor jouw klacht. Kijk, eventueel in samenspraak met je arts, naar welke stam van probiotica de sleutel is voor jouw probleem. Bovendien is het belangrijk dat de bacteriën levend in de darmen terechtkomen. De probiotica (of hun omhulsel) moeten dus bestand zijn tegen maag- en galzuur.  

 

Het gamma Lactibiane van Pileje bevat verschillende voedingssupplementen met probiotica die op specifieke problemen gericht zijn. De oplossingen bevatten bacteriestammen van zeer hoge kwaliteit. Er zijn vandaag de dag 13 specifieke microbiotische complexen beschikbaar. Elke Lactibiane bevat een formule ontworpen voor een specifiek doel en wordt vervaardigd volgens strenge kwaliteitscriteria: de keuze van de microbiotische stam, de dosering, de bescherming van de ingrediënten, etc.

 

Wil je dus graag minder kwetsbare darmen, neem je antibiotica, heb je last van maag-darmproblemen of een spijsverteringsstoornis? Kies voor een probioticakuur van Lactibiane en maak je darmflora weer gezond!