Milieubewust? Denk eens aan je zonnecrème

Het uitsterven van koraalriffen wordt altijd afgeschreven als een resultaat van de opwarming van de aarde, maar wist je dat jouw zonnebrandcrème hier ook een rol in speelt?

 

 

De ban op ingrediënten in zonnecrème

 

Vanaf 2020 zal het officieel verboden zijn om op een aantal eilanden in de Stille Oceaan nog zonnebrandcrèmes met bepaalde stoffen te verkopen of te importeren. Deze keuze kwam er nadat verscheidene landen, zoals Thailand en Indonesië, hun stranden sloten door het afsterven van hun koraalriffen. Dit zou te wijten zijn aan de hoge hoeveelheid zonnecrème dat in de oceaan zou terechtkomen. De eilanden in de Stille Oceaan verkiezen nu het herstel van de koraalriffen over een vloedgolf aan toeristen. Zo is al ⅕ van alle koraal ter wereld afgestorven.

 

Velen denken echter dat deze ban op bepaalde zonnecrème ingrediënten ervoor zal zorgen dat de bescherming tegen schadelijke uv-stralen vermindert. Maar niets is minder waar! Er bestaan al tal van zonneproducten op de markt die geen enkele van deze stoffen bevatten, zelfs al voordat de ban werd ingevoerd dit jaar. Denk aan bijvoorbeeld de zonneproducten van Avène. Ongeveer de helft van alle zonnebrandcrèmes op de markt zou stoffen bevatten die vanaf begin volgend jaar verboden zullen zijn.

 

 

Niet alle bescherming is verboden 

 

Er bestaan 2 categorieën waarin je zonnebrandcrèmes kan opdelen: 

 

  • Chemische zonnecrème absorbeert de schadelijke uv-stralen die op je huid belanden. Meestal is chemische zonnebescherming makkelijk op de huid aan te brengen en laat het amper sporen na. In plaats van een typische witte waas heb je enkel een dunne laag met een doorzichtige kleur. Zo trekt het product ook snel in.

 

  • Fysieke zonnebrandcrème wordt niet zo gemakkelijk geabsorbeerd omdat het een schild vormt op je huid die de uv-stralen afweert. Er blijft een laagje achter dat makkelijker af te vegen is, zeker wanneer er water aan te pas komt. Vaak zijn fysieke zonnecrèmes dus niet waterbestendig. Hoewel ze een goede optie zijn voor een gevoelige huid vanwege hun ingrediënten en betere bescherming, zijn ze vaak af te raden voor mensen met acne. De laag die op je huid achterblijft, verstopt namelijk sneller je poriën.

 

 

De ban op specifieke zonnecrème ingrediënten is gericht op de chemische zonnecrèmes, omdat deze dus een aantal stoffen zouden bevatten die schade zouden toebrengen aan het koraal. Zo zouden ze volgens een studie van Dr. Craig Downs uit 2015 verantwoordelijk zijn voor het fenomeen waarin koralen sneller verkleuren en minder snel groeien.

 

 

Hieronder een lijst met een aantal stoffen die schadelijk werden bevonden voor koraalriffen, en daarbij dus verboden zullen zijn:

 

  • pareltjes van microplastics
  • Zinkoxide en titaniumdioxide
  • Oxybenzon (Benzofenon-3)
  • Octinoxaat
  • Enzacamene (4-methylbenzylidene camphor)
  • Octocryleen
  • Para-aminobenzoëzuur (PABA)
  • Triclosan

 

 

Kies voor de juiste merken

 

Niet enkel mensen die op vakantie vertrekken naar de Stille Oceaan doen hun research, maar ook de rest van de wereld. Meer en meer mensen worden zich bewust van de effecten die hun zonnecrème kan hebben op het milieu, en kiezen voor merken die zich bewust zijn van de problemen en de nodige bescherming bieden aan de natuur. 

 

Avène is bijvoorbeeld een van de merken die zich bezighoudt met de mogelijke effecten die hun producten kunnen hebben op het milieu. Zo werd de schadelijke stof oxybenzon nooit gebruikt in hun zonnecrèmes, en werd octinoxaat al in 2010 zelfs helemaal van de ingrediëntenlijst gehaald. Meer zelfs, het bedrijf startte het project Skin Protect Ocean Respect op, waarbij ze de uitdaging aangingen om de beste bescherming voor de huid te bieden, die tegelijkertijd ook de impact op het milieu tot een minimum beperkt.

 

De hoeveelheid zonnefilters werd verlaagd voor een kleinere impact op zeeën, en de formule werd biologisch afbreekbaar gemaakt indien het toch in de natuur zou terechtkomen.

 

 

Zonnecrème blijft relevant

 

Betekent dit dat je moet stoppen met smeren? Absoluut niet! Gezondheidsorganisaties hameren erop dat uv-stralingen de derde grootste bijdrage leveren wanneer het gaat over oorzaken van kanker. Een derde van alle kankers is een vorm van huidkanker. Goed insmeren is dus de boodschap. 

 

Ontdek je nieuwe zonnebrandcrème in de categorie zonneproducten