Lintworm

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de lintworm. Maar hoe herken je de symptomen ven deze parasiet en hoe kun je het voorkomen dat het zich in darmen nestelt?

Wat is een lintworm?

De lintworm maakt deel uit van de familie van de platworm, is wit tot geelachtig en opgebouwd uit segmenten. Zonder een gastheer kan een lintworm niet overleven. Hij voedt zich met de darminhoud van mens of dier en eens een lintwormeitje in de darm beland is, zal het uitgroeien tot een worm van twee meter of zelfs langer. Dankzij zijn tweeslachtigheid kan hij zichzelf gemakkelijk verder ontwikkelen. De kop hecht zich vast aan de darmwand en zal steeds kleine, rechthoekige segmenten aanmaken vanaf de kop. Op die manier ontstaat een lang lint en zullen er regelmatig segmenten loskomen, die via de stoelgang het lichaam verlaten.

 

Een lintworm wordt dus herkend door kleine stukjes segmenten die met de stoelgang naar buiten komen. Ze zijn tussen de één en drie centimeter lang. In het algemeen worden er weinig symptomen ervaren en beperken die zich tot lichte maag- en darmklachten zoals lichte buikpijn en diarree. Daarnaast komt anale jeuk ook voor. De jeuk ontstaat door de eitjes die de lintworm rondom de anus legt.

 

Hoe loop je een lintworm op?

Een lintworm vormt zich door het inslikken van een lintwormeitje, waarmee rauw rundvlees of onvoldoende verhit rundvlees, zoals biefstuk, rauw gehakt, steak tartaar en filet américain besmet is. Ook varkensvlees of vis kan ermee besmet zijn, maar dit komt eerder voor in landen met een gebrek aan hygiëne en is zeldzaam in westerse landen. Indien je op vakantie bent geweest in een minder hygiënisch land, is de kans op een besmetting dus groter. Daarnaast kunnen groenten besmet raken door met lintworm besmette mest.

 

Goede hygiëne

Om een lintworm te vermijden is het dus zeer belangrijk om vlees voldoende te verhitten, geen rauw vlees te nuttigen en er een hygiënische levensstijl op na te houden. Was je handen na elk toiletbezoek, voor je begint te koken, voor je aan tafel gaat en na elk contact met een dier. Zorg er bovendien voor dat groenten goed afgespoeld zijn.

 

Indien je last hebt van bovenvermelde symptomen of je vermoedt dat je een lintworm met je meedraagt, neem dan contact op met je arts, die een middel kan voorschrijven om de lintworm te doden. Uit zichzelf zal de lintworm namelijk niet verdwijnen. De arts kan ook een ontlastingsonderzoek aanvragen om je zekerheid te bieden over de aanwezigheid van een lintworm in je darmen.