Leverontgifting

Het nieuwe jaar is al weer goed op gang gekomen, maar hoe zit het met je goede voornemens? Na de feestdagen willen velen gezond van start gaan. Om hierin te slagen hebben we even enkele tips op een rijtje gezet voor een gezonde lever.

Het nieuwe jaar is intussen al weer goed begonnen, maar je lever heeft ongetwijfeld heel wat te verduren gekregen tijdens de feestdagen. Tijd om je goede voornemens ook echt waar te maken en om je lever te ontgiften met als doel een verbeterde leverfunctie. Maar waar te beginnen? Hieronder lees je hoe je te werk kan gaan voor een doeltreffende leverontgifting.

 

De lever is het reinigingsorgaan bij uitstek van ons lichaam en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen in het bloed worden afgevoerd, om vervolgens te worden afgescheiden via de nieren of de darmen. Door een verminderde leverfunctie zal ongezuiverd bloed in het lichaam blijven circuleren, waardoor het lichaam zichzelf gaat vergiftigen, wat ernstige gevolgen kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk je lever met respect te behandelen.

 

Hieronder lees je wat je kan ondernemen om je lever te ontgiften:

 

  • Vermijd verzadigde vetten zoals fastfood, chocolade, koekjes en sauzen.
  • Vermijd schadelijke stoffen zoals alcohol, nicotine, cafeïne, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
  • Opteer voor gezonde bereidingswijzen zoals stomen, koken of stoven, in plaats van roosteren, frituren en bakken.
  • Gebruik gezonde vetten zoals echte boter, koud geperste olijfolie, visolie en kokosnootolie.
  • Drink voldoende water. Dit helpt de lever om afvalstoffen te verwerken.
  • Eet bittere groenten en fruit zoals andijvie, witloof en pompelmoes. De bittere stoffen bevorderen de afgifte van gal in de darmen. Gal zorgt ervoor dat de afvalstoffen naar de darmen worden getransporteerd, waarna ze het lichaam verlaten.
  • Kies voor biologische producten. Het voordeel hiermee is dat die niet bespoten zijn met pesticiden.
  • Nuttig lichte voeding. Je lever zal het gemakkelijker hebben om vetten, suikers en eiwitten om te zetten.