reisapotheek

Ik ga op reis en neem mee… een reisapotheek!

Vertrek je binnenkort op reis? Denk eraan ook een reisapotheek te voorzien om kleine kwaaltjes te kunnen verhelpen in het buitenland. Lees hier wat je het best in je koffer stopt.

Het is eindelijk tijd om op reis te vertrekken! Je maakt je helemaal klaar voor je welverdiende vakantie, maar tijdens het inpakken besef je plots dat je nog geen reisapotheek hebt voorzien. Het is natuurlijk belangrijk om de juiste geneesmiddelen en verzorgingsproducten bij de hand te hebben als je in het land van bestemming bent gearriveerd.

 

Wat neem je mee?

 

Het spreekt voor zich dat niet iedereen hetzelfde nodig heeft in zijn reisapotheek. Wat je meeneemt op reis hangt af van de reisbestemming (bv. exotische vakantie, citytrip, skivakantie, …), de duur van je reis, het seizoen, het type reis (auto of vliegtuig, avontuurlijke reis of georganiseerde groepsreis, …) en je leeftijd en die van je medereizigers. Ook de mate van toegang tot medische zorg en de beschikbaarheid van geneesmiddelen op je bestemming, spelen een belangrijke rol.

 

14 onmisbare elementen in je reisapotheek

 

 1. Koortswerend en pijnstillend middel (bv. paracetamol)
 2. Middel tegen diarree en krampen
 3. Middel tegen reisziekte, zoals Zinzixx B6 of een Sea-Band
 4. Product tegen allergie
 5. Remedie tegen verkoudheid, hoest of keelpijn
 6. Preventie tegen muggen, bijvoorbeeld een Para’Kito polsband
 7. Gel of crème die jeuk van beten verlicht, bv. Purigel of Calmiderm
 8. Ontsmettingsmiddel voor wonden (bv. isobetadine)
 9. Kompressen, (blaren)pleisters, verbanden, veiligheidsspelden en zwachtels
 10. Kleine EHBO-kit: koortsthermometer, tekentang, schaartje en pincetZ
 11. Zalf voor verzorging van blauwe plekken of verstuikingen
 12. Ontsmettende oogzalf of oogdruppels
 13. Zonnecrème met hoge beschermingsfactor en aftersun
 14. Voorbehoedsmiddelen

 

Reis je naar een risicoland? Neem dan contact op met je huisarts voor specifiek advies en medicatie zoals antimalariamedicatie, middel om drinkwater te ontsmetten, steriele injectienaalden, muskietennet en antibiotica. Zo ben je op alles voorbereid.

 

Enkele tips

 

Als je op reis vertrekt, is het vanzelfsprekend dat je je gebruikelijke geneesmiddelen meeneemt. Vooral zwangere vrouwen, kinderen of personen met een bepaalde ziekte hebben vaak aangepaste medicatie nodig. Houd er rekening mee dat het moeilijk kan worden om ter plaatse geneesmiddelen te verkrijgen als je de lokale taal niet beheerst. Daarom neem je het best je eigen medicatie mee.

 

Neem voldoende voorraad mee en zorg ook voor een extra voorschrift van je dokter voor noodsituaties. Sommige geneesmiddelen zijn namelijk niet beschikbaar in het buitenland of hebben er een andere naam of samenstelling. Als je een lange vlucht voor de boeg hebt, is het verstandig om je geneesmiddelen bij de hand te hebben. Houd dan wel rekening met het maximaal toegelaten volume van 100 ml per flesje. Het is ook aangeraden om je reisapotheek bij hoge temperaturen niet in de auto of tent achter te laten.

 

Wanneer er zich een noodgeval voordoet, is het nuttig om gegevens over je gezondheidstoestand bij te hebben. Neem daarom een papier mee waarop in het Engels geschreven staat aan welke ziekte(n) je lijdt, welke behandeling je volgt (geneesmiddelen, chemotherapie, …), welke overgevoeligheden of allergieën je hebt en wat je bloedgroep is.

 

Als je naar een tropisch land reist, vergeet dan zeker niet op voorhand te controleren welke vaccinaties je nodig hebt en wat de basisregels zijn voor voeding en hygiëne. Ziektes zoals gele koorts, cholera en hepatitis A komen vooral in tropische landen voor en hiervoor laat je je het best 3 maanden voor vertrek al vaccineren.