kindje

Hoe bereid je je voor op de komst van je kindje?

De komst van een kindje brengt grote vreugde met zich mee, maar het roept ook een heleboel vragen op voor de toekomstige ouders.

Geen paniek, wij zijn er om je te helpen en we vertellen je alles wat je moet weten om dat kleine gezichtje te verwelkomen.

 

 

Slaap, kindje, slaap…

 


Een baby brengt het grootste gedeelte van de dag slapend door. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat dingen zoals koliek of tandpijn hun slaap niet verstoren.

 

 

Koliek

 


Al vanaf de derde week tot de vierde of vijfde maand na de geboorte kan je baby last hebben van koliek. Het is een rusteloze periode waarin je kindje acute en hevige buikpijn kan krijgen en wel twee tot vijf uur lang kan huilen. Hij wordt misschien wel rood, en buigt en strekt zijn armen en benen. De oplossing?

 

 

  • Met cirkelvormige bewegingen kan je een buikmassage geven. Gebruik daarbij een geschikte olie, zoals amandelolie.
  • Je kan ook een zuigfles gebruiken die speciaal ontworpen is om de kans op koliek te verminderen.
  • Probeer druppels Lactobacillus reuteri tegen krampen toe te voegen aan de flesvoeding.

 


De eerste tandjes

 


Een periode die absoluut niet rustig of stil is, integendeel: je kleintje huilt, schreeuwt, kronkelt en is op zoek naar iets dat hij tussen zijn toekomstige tanden kan zetten. De eerste tandjes verschijnen rond de leeftijd van zes maanden en deze fase gaat gepaard met verschillende symptomen zoals rood en gezwollen tandvlees, diarree, op alles willen bijten en ‘s nachts wakker worden. Er bestaan verschillende manieren om de pijn te verzachten:

 

 

  • een bijtring helpt gezwollen tandvlees te verlichten;
  • een crème of gel op basis van kamille of met een plaatselijke, pijnstillende werking

 

 

Hoofd, schouders, knie en teen…

 


Je baby wassen en verzorgen is een van de momenten waarop je als ouder een band schept met je kindje.

 

 

Babyhuid

 


Veel mensen denken dat eczeem een probleem is waar alleen volwassenen mee te maken krijgen, maar een kind kan er zelfs al in de eerste maanden last van hebben. De babyhuid is erg kwetsbaar en het duurt twee jaar voordat kinderen een goed functionerende huidbarrière ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om de bovenste huidlaag goed te beschermen met producten die geschikt zijn voor de babyhuid en aangepast zijn aan het te behandelen probleem. Denk vanaf de geboorte aan de volgende zaken:

 

 

  • behoud de cellulaire rijkdom van de huid;
  • vergeet de huid rond de mond niet te hydrateren, zeker wanneer er veel wrijving is door een speen, duim of bijtring;
  • hydrateer tot slot altijd zeer droge babyhuid met neiging tot atopie.


Babyverzorging

 


Na het wassen, komt de verzorging:

 

  • zoutoplossing
    Een fysiologische oplossing met natriumchloride komt vanaf de geboorte al van pas. Zulke producten hebben meerdere functies en kunnen gebruikt worden om:
    • de ogen te reinigen
    • de neus te reinigen en te spoelen

 

  • Vitamine D
    Iets beters dan moedermelk bestaat niet. Toch bevat de melk slechts een kleine hoeveelheid vitamine D, waardoor het belangrijk is om je baby dagelijks een paar druppels te geven om de ontwikkeling ten goede te komen.

 

Tot slot nog een zin om je toekomstige leven als ouder te illustreren: “Een baby maakt de dagen langer, de nachten korter en vermenigvuldigt het geluk.”