magnesium magnésium

Het belang van magnesium en andere mineralen

[:nl]Mineralen zijn van onschatbare waarde en spelen een belangrijke rol in verschillende lichaamsprocessen. Hieronder ontdek je alvast meer over de mineralen magnesium en calcium. [:fr]Les minéraux sont indispensables et jouent un rôle important dans de divers processus de l’organisme. Découvrez ici pourquoi le magnésium et le calcium sont bénéfices.[:]

Net als vitaminen zijn mineralen belangrijk voor het goed functioneren van verschillende lichaamsprocessen. Mineralen zijn echter veel eenvoudiger van samenstelling en ons lichaam heeft er dagelijks minder van nodig. We nemen de mineralen in via onze voeding. Voorbeelden van mineralen zijn onder meer calcium, magnesium en natrium.

 

De mineralen waar we slechts een zeer kleine hoeveelheid van nodig hebben noemen we de sporenelementen. Dit zijn bijvoorbeeld koper, ijzer en selenium. Macro-elementen zijn mineralen die we in grotere hoeveelheden nodig hebben. Hiertoe behoren magnesium, calcium en fosfor.

 

Magnesium

 

Meer dan de helft van het magnesium in het lichaam bevindt zich in de beenderen, een vierde in de spieren en de rest verdeelt zich over het zenuwstelsel en de andere organen.

 

Magnesium speelt een rol bij een tal van belangrijke processen in het lichaam. Zo zorgt magnesium onder meer voor:

 

  • Het ontspannen van de spieren en de zenuwen
  • Een verhoogde weerstand tegen spanning, stress en depressie
  • Een goede werking van het hart en voor gezonde bloedvaten
  • De stevigheid van het skelet en voor de vorming van gezonde tanden
  • Een versterking van het geheugen en het concentratievermogen

 

Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het is aanwezig in groene groenten zoals spruitjes, spinazie en erwten. Maar ook noten, volkoren brood, kaas, aardappelen, cacao en melk bevatten vrij veel magnesium. Ongeveer 30% van het magnesium dat in de voeding aanwezig is, wordt door ons lichaam opgenomen.

 

Wanneer je regelmatig last hebt van spierkrampen zou dit kunnen aangeven dat je een magnesiumtekort hebt. Je kan dan een magnesiumsupplement nemen.

 

Magnesiumverbindingen in supplementen kunnen al vanaf een relatief lage dosering aanleiding geven tot diarree. Hoewel het ontstaan van de diarree een vervelende bijwerking is, is het relatief onschuldig en verdwijnt het ook weer na het stoppen met het supplement.

 

Calcium

 

Calcium is een essentieel bestanddeel van het skelet. Zowat 99% van al het calcium in ons lichaam bevindt zich in de beenderen en zorgt voor de stevigheid van het skelet en voor de hardheid van onze tanden. Calcium wordt samen met fosfaat in de beenderen en tanden vastgelegd. Maar dit kan alleen als er voldoende vitamine D aanwezig is.

 

Bij volwassenen vanaf 45 jaar en dan vooral bij vrouwen na de menopauze neemt de botafbraak toe. Hierdoor ontstaat er dikwijls osteoporose.

 

Verder heeft calcium een belangrijke rol bij de bloedstolling, overdracht van zenuwprikkels, spiercontracties en de vrijstelling van hormonen. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas zijn rijk aan calcium. Maar ook volkorenbrood, broccoli en noten bevatten calcium. De opname van calcium uit de voeding is afhankelijk van de behoefte van het lichaam. Maar de opname uit de voeding is ook afhankelijk van de aanwezigheid van vitamine D.

 

Heb je een mineraaltekort? Lees dan hier welke voedingsmiddelen je daarbij kunnen helpen.