Gezond leven? Verklein je ecologische voetafdruk

Bewust ecologisch leven hoeft niet moeilijk te zijn. Enkele simpele ingrepen kunnen je ecologische voetafdruk helpen verkleinen.

Onze voedingsgewoonten als Belg hebben een impact op het milieu en dat is exact waar 40 dagen zonder vlees ons op attent wil maken. We zijn ons er niet altijd van bewust maar er is tot 9 kg graan, soja en water nodig om 1 kilogram vlees te produceren. Wanneer we echter wat bewuster zouden omgaan met onze voeding kunnen we al snel de CO2-uitstoot en onze ecologische voetafdruk verminderen, maar het is ook gezonder voor ons lichaam.

 

Grijp deze kans om eens een alternatief voor vlees en vis te nuttigen, een dagje vegetarisch geïnspireerd te koken en meer groenten en fruit te eten. U gaat heus geen tekorten aan vitamines en mineralen krijgen door enkele dagen geen vlees te eten, neem gerust eens een kijkje naar onze superfoods die boordevol gezonde voedingsstoffen zitten en onze gezondheid op peil houden. Zo is quinoa een heerlijke vervanger die op 1001 manieren klaargemaakt en gekruid kan worden.

 

Het is echter niet enkel onze voeding waar we op moeten letten, ook onze leefgewoonten en bankrekening kunnen baat hebben van kleine aanpassingen. Zet de verwarming uit wanneer u evengoed een trui kan aandoen, laat het water niet lopen in de douche terwijl u zichzelf inzeept en neem het openbaar vervoer of de fiets wanneer u geen lange afstand moet afleggen. U kan op enorm veel manieren uw ecologische voetafdruk verminderen en daar is de natuur maar ook uw gezondheid u dankbaar voor.