magnesium

Geef stress geen kans, neem magnesium

Stress en magnesiumtekort werken elkaar in de hand. Ontdek hier wat magnesium voor je kan doen tijdens stressvolle momenten.

Een natuurlijke levensstijl en verzorging worden steeds populairder. In deze blog nemen we daarom het natuurlijke ingrediënt magnesium onder de loep: wat het precies is en doet, welke invloed het heeft op stress, maar ook hoe je een magnesiumtekort kan bestrijden en waarop je moet letten bij het nemen van supplementen.

 

 

Magnesium: een essentieel mineraal

 

Magnesium is betrokken in talrijke lichaamsprocessen en onmisbaar voor het goed functioneren van het lichaam. Het kan zelfs gezien worden als de “manager” van je energiestofwisseling. Aanwezig in iedere cel van het lichaam, is het onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen, en voor het behoud van de stevigheid van botten. Verder is magnesium ook betrokken bij de aanmaak van hormonen in je lichaam.

 

Omdat je lichaam zelf geen magnesium kan aanmaken, is het noodzakelijk om dit mineraal voldoende en op regelmatige basis in te nemen via voeding of supplementen.

 

Magnesium zit vooral in volkorenproducten, (donker)groene groenten, noten en vis. In de top 10 magnesiumrijke voedingsstoffen vinden we: groene bladgroenten, alle soorten noten, rauwe cacao, avocado’s, bananen, zeewier en algen, broccoli, peulvruchten, volkoren granen en kraanwater!

 

 

De link tussen magnesium en stress

 

Stress is een belangrijke oorzaak van een magnesiumtekort. Hoe meer stress, hoe meer magnesium er wordt verbruikt. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je bent voor stress. Zo blijf je in een vicieuze cirkel.

 

Bij een tekort aan magnesium kan bovendien meer adrenaline vrijkomen waardoor je lichaam in een alerte staat blijft, alsof je continu in gevaar bent. Hoe meer adrenaline, des te groter het verlies van magnesium. Weer die vicieuze cirkel.

 

 

Magnesiumsupplementen

 

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid bedraagt ongeveer 300 mg, maar de werkelijke magnesiumbehoefte is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, zwangerschap, beroep, sport, voeding, leefwijze en medicijnen. Soms kan de behoefte aan magnesium oplopen tot wel 600-700 mg per dag. Zoals hierboven vermeld, kan een stressvolle periode ook leiden tot een verhoogde behoefte.

 

Bij een tekort aan magnesium is het aan te raden magnesiumrijke voeding te eten. Maar bij extreme tekorten zal dat niet voldoende zijn en dien je magnesium in te nemen via een supplement. Het kiezen van het juiste supplement is niet altijd gemakkelijk; let daarom vooral op

 

  • de vorm van het verwerkte magnesium
  • de dosering elementair magnesium
  • eventueel bijkomende ingrediënten.

 

De best opneembare vormen zijn magnesiumchelaten (magnesiumbisglycinaat of magnesiumglycerofosfaat).

 

De veilige bovengrens van elementair magnesium is tussen 300 en 400 milligram per dag. Bij acuut gebruik 400 mg en bij chronisch gebruik 300 mg. Magnesiumtherapie is zonder groot risico. Een extreme overdosis kan bij sommige mensen een warmtegevoel en flushes geven, maar een lage bloeddruk door een magnesiumoverdosis is erg zeldzaam. Wel kan intensieve therapie met oraal magnesium aanleiding geven tot diarree.

 

Tot slot is het belangrijk om je magnesium samen met bijvoorbeeld calcium, fosfor, vitamine C, D of B6 in te nemen. Calcium, fosfor en vitamine D zijn vooral synergetisch op het gebied van de stofwisseling van botten en tanden. Vitamine B6 is een belangrijke cofactor en helpt om magnesium de lichaamscellen in te transporteren.

 

Pak je magnesiumtekort dus meteen aan om je stress weer helemaal de baas te kunnen!