Zonnecrème

De beste tips tegen zonnebrand

Ook voor zonnebrand geldt: voorkomen is nog altijd (veel) beter dan genezen. Ontdek hier welke huidtype je hebt en hoe je met behulp van onze 6 tips jouw huid het beste kan beschermen tegen de zon.

Tip 1: De juiste beschermingsfactor

 

Hoe lichter je huid, hoe sneller je verbrandt. Daarom is het belangrijk dat je altijd een beschermingsfactor smeert die geschikt is voor jouw huidtype. Over het algemeen bestaan er 6 huidtypes. Fototype 1 is bijzonder gevoelig voor de zon. Mensen met type 1 hebben een melkwitte huid en vaak ros of lichtblond haar. Ze verbranden zo goed als altijd en bruinen erg moeilijk. Zonder bescherming kunnen zij maar 5 tot 10 minuten in de zon blijven.

 

Fototype 2 staat voor een bleke huid, vaak in combinatie met blond tot lichtbruin haar. Type 2 huid bruint gemakkelijk maar kan ongeveer 10 tot 20 minuten in de zon blijven zonder te verbranden. Fototype 3 is al een meer bestendig type, bruint ook gemakkelijk en gaat vaak gepaard met wat bruinere haartinten. Zij kunnen onbeschermd 20 tot 30 minuten in de zon blijven. Vervolgens is er fototype 4. Ze bruinen erg gemakkelijk en zulke mensen hebben over het algemeen donkerbruin haar. Zonder bescherming kunnen mensen met fototype 4 zo’n 30 tot 45 minuten in de zon blijven zonder te verbranden.

 

Tot slot zijn er fototype 5 en 6. Respectievelijk kunnen ze meer dan 60 en 90 minuten in de zon komen zonder te verbranden en hebben mensen met deze huidtypes kastanjebruine of zeer donkere ogen en zwart haar. Over het algemeen verbrandt huid met type 5 of 6 zelden en hebben mensen met deze fototypes daarom vaak enkel een relatief lage beschermingsfactor nodig. Een hogere factor kan in ieder geval zeker geen kwaad.

 

Om te weten welke factor bij jouw huid past, kan je een eenvoudige berekening doen. Als je huid zonder bescherming na 15 minuten blootstelling pas verbrandt, kan je met een beschermingsfactor 20 (15 minuten x 20) 300 minuten ofwel 5 uur zorgeloos zonnen.

 

 

Tip 2: smeer royaal

 

Wanneer het over zonnecrème gaat, geldt de volgende regel: smeer altijd een dikke laag. Gemiddeld heeft een volwassene ongeveer 4 eetlepels zonnecrème nodig om volledig ingesmeerd te zijn. Let er vooral op dat je je voeten, voorhoofd, neus en oren ook insmeert!

 

 

Tip 3: geleidelijk bruinen in plaats van bakken en braden

 

Het is erg gevaarlijk om plots lang in de zon te komen. De hele dag liggen bakken en braden is dus geen goed idee. Probeer geleidelijk aan wat meer in de zon te komen en je blootstelling zo dag na dag op te bouwen. Ga regelmatig weer even de schaduw in, zodat jij én je huid kunnen wennen aan de zon.

 

 

Tip 4: smeer je regelmatig in

 

Eigenlijk zou je om de twee uur opnieuw zonnecrème moeten smeren. Dat geldt ook nadat je gezwommen of erg gezweet hebt. Met een hoge beschermingsfactor bruin je wel langzamer, maar het is in ieder geval gezonder.

 

 

Tip 5: ook kleding beschermt je huid

 

Wanneer je de zon voelt branden, is de beste oplossing om kleren aan te doen. Denk eraan dat lichte kleding ook wat zonnestralen doorlaat. Idealiter moet je jezelf dus altijd insmeren, of je nu een bikini of bedekkende kleding aan hebt.

 

 

Tip 6: in de schaduw bruin je ook

 

Huidtypes die snel verbranden kunnen zich beter in de schaduw begeven, daar bruin je namelijk ook. Hoewel de UV-straling daar minder merkbaar is, is het toch belangrijk je in te smeren. Bruinen in de schaduw is overigens veiliger dan bruinen in de volle zon.