Eerste hulp bij blaasontsteking

De kans dat je met een blaasontsteking te maken krijgt is vrij groot. Eén op de twee vrouwen heeft er ooit last van. Maar waarom komt een blaasontsteking zoveel voor, en wat kan je eraan doen? Wees gerust, wij hebben de antwoorden!

Wat is een blaasontsteking?

 

De naam ‘blaasontsteking’ zegt het eigenlijk al: een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Zoals je misschien al weet, is dit vaak enorm vervelend en zelfs pijnlijk. De ontsteking ontstaat door bacteriën die via de plasbuis naar de blaas kunnen en zich daar aan de blaaswand hechten, met een ontstekingsreactie als resultaat.

 

Hoe herken je een blaasontsteking? :

 

  • branderig gevoel bij het plassen
  • buikpijn
  • drang om te plassen
  • andere geur & kleur van de urine

 

Oorzaken

 

E.coli bacterie
Een van de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking is de E.coli bacterie. Deze bacterie bevindt zich in de darm en kan dus gemakkelijk de korte weg naar de urinebuis, en zo ook de blaas, afleggen. Dat kan onder andere door incorrecte hygiëne na het toiletbezoek.

 

Onvoldoende water drinken
Als je niet genoeg drinkt, is je urine geconcentreerder, waardoor bacteriën zich sneller aan de blaaswand kunnen hechten. Dat is ook het geval als je urine ophoudt en onvoldoende naar het toilet gaat. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag genoeg water drinkt.

 

Natuurlijke weerstand & andere infectiebronnen
Mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor ontstekingen. Bovendien kunnen andere infectiebronnen zoals een katheter of blaasstenen ook een ontstekingsreactie veroorzaken.

 

Voorkomen is beter dan genezen

 

Een blaasontsteking kan je niet 100% voorkomen, maar met de volgende tips kan je de kans op een blaasontsteking toch aanzienlijk verminderen.

 

Om te beginnen is het belangrijk dat je voldoende drinkt, minimaal anderhalve liter per dag. Wanneer je dat doet, moet je ook vaker plassen en spoel je de bacteriën als het ware uit je blaas. Stel het plassen niet uit en plas ook je blaas volledig leeg. Na geslachtsgemeenschap is het overigens ook de bedoeling dat je gaat plassen, zodat eventuele bacteriën opnieuw meteen uitgespoeld worden. Bij het toiletbezoek veeg je altijd van voor naar achter en als je doucht, gebruik dan geen geparfumeerde zepen voor je intieme zone.

 

Daarbij bestaan er ook geneesmiddelen zonder voorschrift die worden gebruikt om de symptomen van een beginnende blaasontsteking te verlichten, zoals het branderige gevoel of de drang om steeds te plassen. Blijven deze symptomen aanhouden? Neem dan zeker contact op met je arts.

 

Toch last? Dit is wat je zelf kan doen

 

Net zoals bij het voorkomen van een blaasontsteking, is het belangrijk om veel water te drinken om zo het plassen te stimuleren. Vaak gaat het om geïsoleerde episodes die spontaan voorbijgaan wanneer je genoeg water drinkt. Als dat niet helpt, is antibiotica niet altijd meteen noodzakelijk. Bij een ongecompliceerde blaasontsteking kunnen natuurlijke alternatieven eveneens een oplossing bieden.