vegetarisch

Bewuster eten als vegetariër of veganist

Minder vlees eten is goed voor de natuur en goed voor je lichaam. Maar zorg ervoor dat je lichaam nog steeds de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Lees hier meer over waarop je moet letten als je vegetarisch of veganistisch eet.

We doen er allemaal goed aan om wat minder vlees te eten. Omdat vlees slecht is voor het milieu, maar ook voor ons hart, en moeilijk om te verteren naarmate je ouder wordt. Maar daarmee hebben we niet gezegd dat je per definitie gezonder bent als je het niet meer eet.

 

Er lopen namelijk een heleboel ongezonde vegetariërs en veganisten rond op deze aardbol. Als je bijvoorbeeld elke dag gepaneerde groenteburgers met kaas eet, doe je je lichaam daar absoluut geen plezier mee. Je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. We sommen een aantal dingen op die je zeker niet mag vergeten als je besluit om geen vlees meer te eten.

 

IJzer

 

Zorg dat je niet met een ijzertekort komt te zitten. IJzer zorgt o.a. voor het transport van zuurstof in ons lichaam. Er zit veel ijzer in rund, oesters, kip kalkoen, heilbot, sardientjes enz. Vegetariërs kunnen ijzer halen uit groene bladgroenten (spinazie), rode bonen, pompoenpitten, sesamzaadjes, enz. Nu is het zo dat ons lichaam het ijzer uit vis en vlees makkelijker kan opnemen dan het ijzer uit planten. Eet je vegetarisch en kun je je moeilijk focussen, ben je snel moe, slaap je slecht, heb je een teint à la Sneeuwwitje en last van humeurschommelingen en hartkloppingen? Dan kan een tekort aan ijzer de oorzaak zijn. Laat het checken door je dokter.

 

TIP: Pers een citroen uit over je spinazie en andere ijzerrijke groenten zoals warmoes en basilicum om de ijzeropname te vergemakkelijken.

 

Vitamine B12

 

Vitamine B12 is een super mood- en stressmanager omdat het helpt bij de productie van energie en feelgood neurotransmitters zoals melatonine en serotonine. Het is ook goed voor je bijnieren en als je veel stress hebt, dan helpt vitamine B12 je om daar kalm onder te blijven. Vitamine B12 helpt verder bij de productie van energie en rode bloedcellen, waardoor het bloedarmoede helpt voorkomen. Het houdt ook je huid gezond en je spieren in topconditie. Elke cel in je lichaam heeft vitamine B12 nodig om goed te kunnen functioneren. Er zit Vitamine B12 in o.a. kalfslever, sardientjes, garnalen, zalm, graskoeien, lam en eieren. Vegetariërs en veganisten blijven in de kou staan en nemen dus best vitamine B12 bij.

 

Zink

 

Zink is een mineraal en een heel belangrijk radertje in een goed functionerend immuunsysteem. Als je lichaam door een helingsproces gaat of wanneer je met verkoudheden of luchtweginfecties kampt, waak er dan zeker over dat je genoeg zink binnenkrijgt. Belangrijke bronnen van zink zijn oesters, rundvlees, lamsvlees, eieren en zeevruchten. In een plantaardig dieet is er van nature iets minder zink aanwezig. Ben je vegetarisch? Goede bronnen van zink zijn pompoenpitten, walnoten, cashews, amandelen, havermout en edelgist. Je kunt natuurlijk ook altijd een zinksupplement nemen, bijvoorbeeld als je voelt dat je ziek aan het worden bent.

 

L-lysine

 

Als je vlees eet, dan krijg je automatisch alle aminozuren binnen die je lichaam o.a. nodig heeft om te herstellen en om feel good neurotransmitters serotonine of endorfine aan te maken. Ga je puur plantbased, dan kun je met tekorten komen te zitten. L-Lysine is één van de essentiële aminozuren dat slechts in minuscule hoeveelheden aanwezig is in planten. Je vindt het in quinoa, zwarte bonen en linzen. Zet die dus zeker op het menu als je puur plantaardig eet.

 

TIP: voeg een schep proteïnepoeder op basis van erwtjes toe aan je smoothies. Zo kan je je voorraad aminozuren (inclusief L-lysine) aanvullen.

 

Selenium

 

Selenium is een belangrijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor de productie van master detoxer glutathion. Het zit o.a. tonijn, heilbot, sardientjes, graskoeien, kalkoen enz. Ben je vegetarisch? Zorg dat je paranoten in huis hebt. Daarin zit de perfecte dosis selenium voor de dag.